Vår trädgård

Att vara i vår trädgård skänker oss mycket glädje.

Både rofyllda stunder och kroppsarbete.

 

Vår trädgård är på ca 4000 m2 och vi har rabatter, buskar och en damm. Vi har också en stor grillplats där Lennart lagar fantastisk mat. Ofta mat från egen odling.

 

I trädgården finns också ett växthus. Det är stort nog både för växter och människor.

Där odlar vi så fort vi känner de första värmande solstrålarna på våren.

 

Rekreation och reflektion bland blommor och blad

Vår trädgård skänker oss mycket glädje. Både lugn och ro men också fysiskt arbete.

Vi förundras över trädgårdens skiftningar vid varje årstid och inspireras att lägga till och göra nytt.

 

För mig, som har haft en stressrelaterad sjukdom är trädgården en bra påminnelse om att det inte går att forscera allt genom att prestera mera. Även om det är längesedan jag var sjuk så är det fortfarande bra för mig att infoga mig i naturens ordning. Jag är en del i ett större sammanhang och måste ta hänsyn till väder och vind, norr och söder, värme och kyla. Ett samarbete där jag kan göra en del för att växterna och blommorna ska trivas. Ibland genom handkraft men också förundras över form, färg och fantastiska dofter.

 

När jag var sjuk sökte jag mig till trädgården, skogen och träden. Att bara vara i en kravlös miljö fick mig att så småningom se färgnyanser, höra fågelsång och känna dofter jag inte upplevt på länge. Jag var på bättringsvägen….

Grönsaksland och odlingslådor

Finns det något härligare än att gå ut och hämta egna råvaror när man ska laga mat?

Grönsaker, rotfrukter och kryddor – allt får en speciell smak när man själv har odlat det.

Arbetet startar tidigt på våren då vi gör en varmbänk på gödselstacken. Där säkerställer vi att vi får de första färskpotatisarna till midsommar.

 

I växthuset sår vi fröer som sedan får stå och växa till sig. Tomater och gurka får stanna kvar i växthuset och andra grönsaker får flytta ut i odlingslådor och i grönsakslandet.

 

Sedan ska odlingslådorna fyllas med ny jord och gödsel. Vi sår och lägger på gamla fönster för att hjälpa vissa plantor att komma igång.

 

Ogräset ska hållas borta och så småningom ska det kupas mellan raderna.

 

Helt plötsligt kan man börja provsmaka sallad, spenat och sockerärt.

 

Sommaren rullar på och snart prunkar det i lådorna.

Sensommaren kommer och allt ska skördas och ätas upp!

 

Hösten innebär underhåll, omflyttningar och planerande för nästa odlingssäsong.

 

Vintern är en bra årstid att bygga nya odlingslådor, kanske en ny bänk där vi ska sitta i grönsakslandet och fika i första vårsolen.

 

Växthuset ska rustas och de första fröna ska i jord.